Tilstandsrapport ved dødsbo

Både ved dødsbo og ordinær ejerskifte af en bolig kan du gøre brug af en tilstandsrapport. Tilstandsrapporten bruges primært til at oplyse køber om eventuelle skader, fejl og mangler ved boligen.

Tilstandsrapporten er ikke lovpligtig ved salg af dødsbo. Den er dog obligatorisk, hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring, som sikrer dig mod store uforudsete regninger i mange år fremover.

Men hvordan er det så lige, det hænger sammen med sådan en tilstandsrapport ved dødsbo? Det kigger vi nærmere på i denne artikel, hvor vi svarer på nogle af de mest presserende og hyppigst stillede spørgsmål.

Få 3 gratis tilbud på en tilstandsrapport ved dødsbo

Hvad koster en tilstandsrapport?

Dette er måske det mest væsentlige spørgsmål, der trænger sig på, når du skal varetage skiftet af et dødsbo. Hvor meget koster det at få udført en tilstandsrapport, og kan det overhovedet betale sig?

Prisen på en tilstandsrapport varierer fra dødsbo til dødsbo, og det afhænger også af firmaets/byggesagkyndiges egne priser. Afhængig af boligens størrelse, tilgængelighed og lignende parametre koster en tilstandsrapport gennemsnitligt mellem 3.000 og 7.000 kroner.

Groft sagt kan du påstå, at det er i sælgers interesse at undlade at udfærdige en tilstandsrapport. På den måde kan sælger gemme og skjule eventuelle fejl og mangler. Omvendt vil en potentiel køber have meget svært ved at stole på sælgeren af et dødsbo uden tilstandsrapport.

Derfor er det stort set altid i begge parters interesse med en tilstandsrapport; Dels for gennemsigtighedens skyld og dels pga. behovet for en ejerskifteforsikring.

Sådan sparer du penge på din tilstandsrapport ved dødsbo

Ønsker du at spare så mange penge som muligt, når du får udfærdiget din tilstandsrapport for et dødsbo? I så fald finder du nemmest frem til de bedste priser via internettet.

I løbet af de senere år er der kommet en række online udbudstjenester frem på markedet – de såkaldte ”Få 3 tilbud-tjenester”. En af de mest populære udbudstjenester inden for tilstandsrapporter ved dødsbo er 3byggetilbud.dk.

Få 3 tilbud på en tilstandsrapport

På 3byggetilbud.dk kan du hurtigt og nemt lægge din opgave i udbud blandt bygningssagkyndige, håndværkere og lignende. Når din opgave er i udbud, konkurrerer de forskellige bygningssagkyndige om at få lov til at hjælpe dig med netop din tilstandsrapport.

Dette sikrer dig skarpe priser og god kvalitet på arbejdet, og du kan ganske gratis og uforpligtende sige nej tak til samtlige tilbud, hvis du fortryder undervejs. Du har med andre ord intet at miste, men til gengæld en stor besparelse at vinde.

Fordel for køber

Som køber har du stor fordel af at få fremvist en tilstandsrapport. Rapporten fortæller dig klart og tydeligt om boligens tilstand således, at du kan danne dig et grundigt billede af denne. På den måde ved du også, om boligen har en række fejl og mangler, som kommer til at koste, hvis de skal udbedres eller renoveres.

Ønsker du at tegne en ejerskifteforsikring, hvilket langt de fleste danskere vælger, så er det samtidig et krav fra forsikringsselskaberne, at du kan fremvise en tilstandsrapport. Du kan også bruge rapporten til at presse sælger lidt ned i pris, hvis der er flere fejl og mangler på boligen.

Fordel for sælger

Det er dog ikke kun køber, som har fordel ved at lave en tilstandsrapport ved dødsbo. Som sælger skal du også bruge rapporten, hvis du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring og dermed fraskrive dig så meget ansvar for eventuelle skader og fejl, som muligt.

Derudover kan du bruge tilstandsrapporten til at få et overblik over områder i boligen, hvor du kan forbedre tilstandene og dermed skrue op for salgsprisen. Som regel behøver du ikke at lave de helt store og dyre ændringer, før du kan smide en del tusinde kroner oven i din oprindelige salgspris.

Sådan fungerer en tilstandsrapport ved dødsbo

Når du skal have udfærdiget en tilstandsrapport ved dødsbo, skal du bruge en professionel bygningssagkyndig. Du kan hurtigt få 3 gratis og uforpligtende tilbud fra bygningssagkyndige på udbudstjenester såsom 3byggetilbud.dk.

Den bygningssagkyndige gennemgår dødsboet for eventuelle fejl og mangler, hvorefter vedkommende udfærdiger en komplet rapport og boligens tilstand.

Når rapporten er færdig, får dødsboet en mærkning, som fortæller om boligens overordnede tilstand. Mærkningen er opdelt i følgende mærkater:

  • IB – Ingen bemærkninger. Boligen er i fin stand.
  • K0 – Kosmetiske skader, som typisk koster ganske lidt at udbedre.
  • K1 – Selve bygningen er fin, men der er mindre skader i boligen.
  • K2 – Alvorlige skader, som bør udbedres inden ejerskifte.
  • K3 – Meget alvorlige skader, hvor flere dele af bygning er ramt.
  • UN – Undersøges nærmere. Bygningssagkyndig har været i tvivl, og rapporten skal undersøges yderligere for at få en komplet og samlet oversigt over boligens tilstand.