Skimmelsvamp test og undersøgelse

Du kan i mange tilfælde selv udføre en skimmelsvamp-test derhjemme og sende resultatet ind til et laboratorium. Hvis der er tale om et stort angreb, kan det være bedst, at du får et professionelt firma til at komme ud og udføre en skimmelsvamp-undersøgelse.

Der findes en lang række forskellige former for skimmelsvampe. Mange af dem findes i naturen, og vi kan derfor ikke undgå at komme i kontakt med dem i vores hverdag. De er dog typisk kun et problem for de 1-3 % af befolkningen, der er allergiske overfor skimmelsvampe.

Få 3 tilbud på udbedring af skimmelsvamp

Dem, der derimod er et problem for langt flere, er skimmelsvamp i boligen. Den opstår, fordi der er for meget fugt og adgang til ilt og organisk materiale. Det er derfor en form for svamp, der meget ofte ses i badeværelser, kældre og kanterne i vinduet.

Nogle former for skimmelsvamp kan du se med det blotte øje. I det tilfælde vil det være nemt for dig at opdage, at den er der. Andre er skjult i bygningens konstruktion, og det vil derfor ikke være muligt for dig at se den. Du vil derfor først opdage den, når angrebet er blevet meget stort.

Symptomer på skimmelsvamp

skimmelsvamp

Skimmelsvamp danner mørke plamager på det underlag, hvor den vokser. Det kan være på tapet, trælister på vinduet og mange andre steder.

I nogle tilfælde kan du lugte skimmelsvampen, før du kan se den. Svampen har en karakteristisk muggen lugt, der breder sig til hele rummet.

Er skimmelsvampen skjult i bygningens konstruktion, kan det være, at du hverken kan  se den eller lugte den. I det tilfælde vil du typisk først opdage den, når du begynder at få irriterede øjne, tørre luftveje, hovedpine og bliver mere træt, når du opholder dig i rummet.

Konsekvenser af skimmelsvampspåvirkning i længere tid

Hvis du gennem længere tid er blevet udsat for skimmelsvamp, kan du få allergi over for den. Det ligner typisk høfeber eller astma. Det kan være med til at gøre, at der kommer til at gå yderligere noget tid, inden du opdager svampen.

I meget ekstreme tilfælde kan skimmelsvamp føre til, at du får allergisk lungebetændelse. Det er en meget sjælden konsekvens, der primært ses hos personer, der arbejder i landbruget.

Gør-det-selv-test for skimmelsvamp

Du kan nemt selv teste for skimmelsvamp i din bolig. Der findes en række forskellige testkits, som du kan bestille, tage en prøve og sende ind til et laboratorium. Det er for eksempel en mycometertest og en DNA-test.

Begge tests kræver, at du fører en vatpind hen over det sted, som, du mener, er angrebet af skimmelsvamp. Ved mycometertesten skal du også tage en prøve fra et sted, hvor der ikke er skimmelsvamp, så laboratoriet har noget at sammenligne med.

En anden mulighed er en aftryksplade. Der holder du en plade med organisk materiale op mod det sted, hvor der er skimmelsvamp. Du skal også tage en prøve, hvor der ikke er skimmelsvamp. Derefter bliver de to plader analyseret på et laboratorium.

Få en fagmand til at stå for skimmelsvamp-undersøgelsen

Hvis der ikke er tydelig skimmelsvamp at se på overfladen i dit hjem, er det smartest, at du får en fagmand til at komme ud og se på det område, som, du tror, er angrebet. Han eller hun har måleapparater med, der kan måle i 3,5 centimeters dybde, om der er fugt i området. Er der det, bliver der også foretaget en test for skimmelsvamp.

Ved en professionel undersøgelse er det ikke normalt at begynde at bore huller i vægge, loft eller gulv for at finde skimmelsvampen. Som regel er det nok med en måling med det elektriske apparat.

Lige som når du selv udfører en test, skal prøven bagefter sendes ind til et laboratorium for at blive testet. Der går derefter omkring 5 dage, inden du får svar på, om der er skimmelsvamp eller ej.

Det koster typisk mellem 2000 og 4000 kroner, hvis du skal have en person ud for at teste for skimmelsvamp i dit hjem.

Få 3 tilbud på udbedring af skimmelsvamp

Kan jeg selv fjerne skimmelsvamp?

Hvis der er tale om et mindre angreb af skimmelsvamp, kan du som regel selv fjerne det. Det kan du gøre med desinficerende midler som Rodalon og Klorin eller med svampedræbende midler som Protox og Hysan.

Inden du går i gang med at fjerne skimmelsvampen, er det dog vigtigt, at du sikrer, at der ikke længere er fugt i området. Hvis der er stadig er fugtigt, vil det være svært for dig at komme svampen til livs.

Når du har vasket området over med desinficerende eller svampedræbende middel, vil selve svampen være væk. Hvis der har været et større angreb, hvor svampen har nået at misfarve væggen, forsvinder den ikke af, at du fjerne selve svampen.

Professionel bekæmpelse af skimmelsvamp

Hvis der er tale om et større angreb af skimmelsvamp på mere end en kvadratmeter, bør du få en professionel til at fjerne det. Generelt kan det være en god ide at få en professionel vurdering af omfanget, hvis der er tale om et angreb på mere end 20 x 20 centimeter. I mange tilfælde kan der nemlig være svampe inde bag ved væggen, så den lille synlige plet kun er et udtryk for et langt større angreb.

Typisk vil en professionel skimmelsvamp-bekæmper bruge en special suger til at suge selve svampen op med og vil derefter rense området med en specialvæske. Denne kombination er med til at sikre, at der ikke kommer svamp igen.

Test af skimmelsvamp kan foregå ved hjælp af:

  • Luftmåling
  • Aftryksplader
  • Mycometer-test
  • DNA-test

Dækker min forsikring fjernelse af skimmelsvamp?

I nogle tilfælde kan du få din husforsikring til at dække for, at du får fjernet skimmelsvampen. Det kommer helt an på, hvorfor den er opstået. Hvis den er opstået som følge af en anden skade, som forsikringen dækker, for eksempel en oversvømmelse, dækker din forsikring fjernelsen af svampen.

Hvis skimmelsvampen derimod er opstået, fordi du ikke har været god nok til at lufte ud, skal du ikke regne med, at din forsikring dækker.

Selv hvis svampen er opstået efter en skade, der er dækket af forsikringen, kan de kræve, at du beviser, at det er derfor – og ikke bare fordi du ikke har luftet nok ud.