Nyt

Omkostninger ved huskøb

ejerskifteforsikring

På sigt er det typisk en god investering at købe hus. Omkostningerne er de samme eller indimellem endda lavere end at leje, og en del af pengene går til afbetaling på lån, som i princippet er en opsparing, du får udbetalt, den dag du sælger huset. Men nu og her er der nogle omkostninger, der skal være råd til, før et huskøb kan blive en realitet.

Udbetaling

Førhen kunne du låne hele herligheden i banken og realkreditinstituttet, men tiderne har ændret sig. I 2015 blev der vedtaget en ny lov, som betyder, at du selv skal have en udbetaling på 5% af boligens pris. Omkostningen hertil varierer altså i takt med det prisleje, du kigger på hus i.

Resten af boligen finansieres ved 80% i realkreditlån og 15% i banklån. Det er selvfølgelig helt frit for, om du vil komme med en større udbetaling. Det er kun et plus, da dit banklån og de dertilhørende renter blot vil blive lavere. Du kan også supplere op med et kviklån, hvis du for eksempel står og mangler 10.000 kr. for at få handlen i hus. Se mere på Kviklanet.dk – kviklån online.

 

Byggesagkyndig

Hvis du er interesseret i en bolig, får sælger udarbejdet en tilstandsrapport af en byggesagkyndig. Det er sælger, der står for denne omkostning, men en del købere vælger alligevel at få en byggesagkyndig med ud at se på huset med udgangspunkt i rapporten for at være på den sikre side. Prisen på en byggesagkyndig varierer, men ligger typisk mellem 5.000 og 8.000 kr.

 

Rådgivning

Det er vigtigt at huske på, at ejendomsmægleren som udgangspunkt er sælgers mand, da det er sælger, der betaler ham. Derfor kan det være en god idé at få en ekstern rådgiver til at tale din sag i købs- og budprocessen. Det kan være en advokat eller en ejendomsmægler. Priserne herpå kan variere, men ligger typisk omkring 8.000 kr. inkl. skøde og udarbejdelse af refusionskonto.

 

Udarbejdelse af skøde

Vælger du at købe boligen, skal der udarbejdes et skøde herpå. Det skal gøres af en advokat, og det koster typisk i omegnen af 2.000 kr.

 

Tinglysning af skøde

Det koster penge at få tinglyst skødet på huset. Prisen er 0,6% af boligens købspris plus et fast gebyr på 1.660 kr.

 

Tinglysningsafgift på lån

Også tinglysning af lånene koster penge, og her er der tale om både tinglysning af realkreditlån og af banklån, hvilket er to forskellige tinglysninger.

Realkreditlån: Tinglysningen heraf koster 1,5% af lånebeløbet plus et fast gebyr på 1.660 kr.

Banklån: Tinglysning heraf afhænger af både bank og lånets størrelse, men du kan snildt regne med cirka 2% af lånebeløbet.

Typisk er det muligt at finansiere tinglysning og eventuelle stiftelsesomkostninger via banklånet.

 

Ejerskifteforsikring

En ejerskifteforsikring er i princippet valgfri, men det kan være en rigtig god investering, hvis det skulle vise sig, at der er noget galt med huset, som ikke fremstod af tilstandsrapporten. Ejerskifteforsikringen afhænger af flere faktorer, bland andet boligens type, størrelse og alder. Prisen ligger typisk mellem 8.000 og 30.000 kr.

Sælger tilbyder som udgangspunkt en ejerskifteforsikring, og halvdelen af prisen på denne betales af sælger. Som køber er det dig frit for at vælge en anden ejerskifteforsikring, men sælger er kun forpligtet til at betale det beløb, der svarer til halvdelen af vedkommendes forsikringstilbud.

Skriv en kommentar