Køberrådgivning

Inden du køber en bolig, bør du altid sikre, at der ikke er noget galt med den. Det kan dog være svært for dig som privat person at gøre, når du ikke ved, hvad du skal se efter. Hverken i boligens papirer eller på selve boligen. Ved at få en køberrådgiver til at hjælpe dig, kan du dog være sikker på, at du ikke er ved at købe katten i sækken.

For de fleste er deres bolig det dyreste, som de kommer til at eje. Derfor er det vigtigt, at du sørger for at gøre en god handel – lige meget om du skal købe en ejerbolig eller en andelsbolig. Men hvad er egentlig en god handel? Og hvad skal du være opmærksom på, når du skal købe en bolig?

Få 3 tilbud på køberrådgivning

Det kan være svært for dig at have styr på det hele selv. Derfor kan det være en god ide, at du har en køberrådgiver til at hjælpe dig. Vedkommende vil typisk enten have en baggrund som advokat, byggesagkyndig, bankrådgiver ved boligkøb eller ejendomsmægler. Dermed har de set på hundredvis af boliger og ved præcis, hvad de skal se efter for at finde ud af, om du er ved at gøre et godt køb eller ej.

Vedkommende gennemgår boligens papirer og kan også tage med dig ud at se på boligen. Det giver dig en uvildig vurdering af, om du er ved at gøre et godt køb eller ej.

Pris på hjælp fra en køberrådgiver

Det koster typisk mellem 5000 og 12.000 kroner at få en køberrådgiver til at hjælpe dig i forbindelse med købet. Dertil kommer typisk 10 % af det beløb, som det lykkes køberrådgiveren at få forhandlet af prisen. Får du et afslag på 300.000 kroner, skal du altså give køberrådgiveren 30.000 oveni salæret.

De billigste køberrådgivere ser som regel bare papirerne på boligen igennem og fortæller dig, om der er noget, som du skal være opmærksom på. De dyreste rådgivere læser både papirerne igennem og tager med dig ud at se på huset.

Mange køberrådgivere tilbyder den service, at de ikke tager penge, hvis du vælger ikke at købe boligen. Hvis du får vedkommende til at læse papirerne igennem, og han eller hun finder en fejl, der er så alvorlig, at du ikke har lyst til at købe, skal du altså ikke betale noget.

Hvorfor er køberrådgivning nødvendigt?

Der er ingen regel om, at du skal have en køberrådgiver, når du køber en bolig. Som sådan er det derfor ikke noget, der er et krav for, at du kan købe en bolig. I de seneste år er det dog blevet mere og mere almindeligt, at du allierer dig med en køberrådgiver i forbindelse med boligkøb. Det skyldes en lovændring fra 2015, der gjorde op med, at ejendomsmægleren også kunne rådgive køberen i forbindelse med et køb.

Tidligere var det sådan, at ejendomsmægleren fortalte dig alt om huset og også kunne formidle et lån for dig. Det må de ikke længere. Nu skal ejendomsmægleren 100 % varetage sælgerens – og sine egne – interesser. Det er derfor ikke underligt, at der er mange, der foretrækker at have en køberrådgiver på deres side, så de er sikre på, at der er styr på det hele.

Køberrådgiveren hjælper med at forhandle prisen

Udover at køberrådgiveren hjælper dig med at finde ud af, om der er nogle skjulte fejl og mangler ved huset, hjælper han eller hun dig også med at forhandle prisen. Det kan være svært som almindelig person at forhandle prisen ned.

Køberrådgiveren kan derimod alle trickene i forhold til at få prisen længere ned – og kender alle de tricks, som ejendomsmægleren bruger for at få prisen op.

Hvis du skal købe bolig af en, der sælger uden at bruge en ejendomsmægler, kan det være en særlig god ide for dig, at du har en køberrådgiver til at hjælpe dig. Sælgere har ofte en helt urealistisk ide om, hvad deres bolig er værd. Derfor kan de blive meget fornærmede, når du prøver at forhandle den ned i pris.

Hjælp til det juridiske i forbindelse med boligkøb

køberrådgivning

Når du køber en bolig, er der selvfølgelig en også masse juridiske papirer, der skal udfyldes, underskrives og sendes ind på det rigtige tidspunkt. Det er for eksempel godkendelse af handlen og tinglysning af skødet. Det er ikke svært at gøre – så længe du ved, hvad du gør. Kommer du til at gøre det forkert, kan det nemlig koste dig en rimelig stor afgift for at lave det om.

Mange køberrådgivere tilbyder også at tage sig af denne service. I det tilfælde vil det enten være en advokat i firmaet, der ordner det, eller de vil have en ekstern advokat tilknyttet, der kan ordne det.

Køberrådgivning ved huskøb

Når du køber et hus, er der en række faktorer, som du skal være opmærksom på. Når din køberrådgiver ser papirerne på huset igennem, vil han eller hun hurtigt kunne spotte de detaljer, der er vigtige. Hvis du vælger at købe uden en køberrådgiver, er det dig selv, der skal holde øje med dem. Det kan for eksempel være, hvilke materialer huset er bygget i, om der er risiko for oversvømmelse eller kommende store byggeprojekter i nærheden, der kan give meget larm.

Derudover er det også vigtigt, at du er opmærksom på, om der er anlagt separat kloakering eller ej i huset. Langt de fleste kommuner har valgt, at der skal laves separat kloakering, så regnvand og brugsvand fra huset bliver skilt fra hinanden. Ude på vejen er det selvfølgelig kommunen, der skal sørge for at lægge rørene, men du skal sørge for at lægge rørene fra huset og ud til vejen. Det er noget, der hurtigt kan løbe op til 50.000 – 100.000 kroner.

En anden detalje, der er vigtig at holde øje med, er, om der er opgivet det rigtige antal kvadratmeter i BBR-registeret. Hvis huset er større, end det, der er opgivet, kan det være et tegn på, at der er lavet en tilbygning, der ikke er blevet godkendt. Hvis den ikke kan blive godkendt, kan du ende med at måtte rive den ned.

Køberrådgivning ved køb af andelsbolig

Når du køber en andelsbolig, er der nogle helt andre detaljer, som du skal være opmærksom på i forhold til, hvis du køber et hus eller en ejerlejlighed. Du køber nemlig ikke selve andelsboligen, men en andel i foreningen og brugsret til en af deres boliger. Det gør, at din økonomi i langt højere grad er bundet sammen med foreningens.

Det er derfor først og fremmest vigtigt, at du ser på, hvordan økonomien i foreningen er. Har de en sund økonomi? Har de taget nogle fornuftige lån? Er der sat penge af til at vedligeholde bygningen? Er du ikke en haj til at gennemskue budgetter og regnskaber, er det lige præcis her, at din køberrådgiver kommer ind i billedet. Forhindrer rådgiveren dig i at købe en bolig et sted med en dårlig økonomi, sparer han eller hun dig for rigtig mange penge.

Få også hjælp af en køberrådgiver, når du køber sommerhus

Når du køber et sommerhus, vil det typisk ikke være et lige så stort beløb, du skal betale, som hvis du skulle købe et hus. Derfor er det dog stadig vigtigt, at du søger hjælp, hvis der er noget, du er i tvivl om – og der er vitterligt også meget at holde styr på, når du skal købe et sommerhus.

Først og fremmest skal du sætte dig ind i, hvilken form for kloakering der er. Der er blevet strammet op på kravene til kloakering i sommerhuse, så spildevandet ikke bare bliver ledt direkte ud i naturen. Hvis den bliver det i øjeblikket, skal du som ny ejer betale for, at der bliver lavet en ny løsning.

Derudover er det altid en god ide, at du tjekker, hvad risikoen for oversvømmelse eller sandflugt er, der hvor sommerhuset ligger. Mange sommerhuse ligger tæt på vandet, hvilket er med til at gøre dem meget naturskønne, men også øger risikoen for stormflod. Ligger dit sommerhus på en klit, kan du risikere, at hav og vind æder af den, så dit sommerhus til sidst kan ende med at ryge ned på stranden.

Hvilken form for køberrådgiver skal du vælge?

Du kan som nævnt finde køberrådgivere med flere forskellige baggrunde. Det kan være advokater og byggesagkyndige, der er specialiserede indenfor deres område. Det kan også være tidligere ejendomsmæglere eller bankrådgivere, der både kan se på husets papirer og på selve huset.

Det er altid en god ide, at du både får en til at se på huset, og at du får en til at gennemgå papirerne. Om du vælger en kombination af en advokat og en byggesagkyndig eller en tidligere ejendomsmægler eller bankrådgiver, der kan det hele, er op til dig. Begge modeller vil være med til at sikre dig på bedst mulig vis.

Få 3 tilbud på køberrådgivning