Indholdsfortegnelse
Når du skal købe eller sælge en bolig, så kan det være en god idé at få udført et huseftersyn. Huseftersynet indebærer en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, som udføres af hhv. en bygningssagkyndig og en autoriseret elinstallatør.
I denne artikel bliver du klogere på, hvad et huseftersyn typisk koster, hvornår det kan og bør bruges, samt hvem der får mest ud af det.
Pris: Hvad koster et huseftersyn?
Et huseftersyn indebærer en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport, som hver især bestilles hos uafhængige leverandører. Dermed varierer prisen også, dels fra leverandør til leverandør, men også afhængig af en række andre faktorer.
Det skal dog siges, at der efterhånden findes en række virksomheder, som tilbyder et samlet huseftersyn – alt inklusiv. Det vil sige, at du typisk både får udført en tilstandsrapport, en elinstallationsrapport og en energimærkning.
Vælger du at købe tilstands- og elinstallationsrapporterne separat hos to uafhængige firmaer, så kan prisen spænde relativt bredt baseret på husets størrelse, alders og øvrige forhold.
Men for at få en idé om den samlede pris for et huseftersyn, bliver du nødt til at kigge på både prisen for en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.
En tilstandsrapport koster for det meste mellem 4.000 og 10.000 kroner afhængig af ovennævnte faktorer. En elinstallationsrapport koster derimod oftest lidt mindre – typisk mellem 1.500 og 3.500 kroner.
Så alt afhængig af din boligs alder og størrelse betaler du mellem 5.500 og 13.500 kroner i gennemsnit, når du får udført et huseftersyn.
Få 3 gratis tilbud på et huseftersyn
Hvad er et huseftersyn?
Et huseftersyn er ikke lovpligtigt, og det er dermed helt op til sælger, om han ønsker at få den udført. Det er dog obligatorisk for sælgeren at få udført eftersynet, hvis sælger ønsker at tegne en ejerskifteforsikring.
Hvor længe er et huseftersyn gyldigt?
Når du får udført et huseftersyn, holder rapporterne ikke for evigt. Dette giver sig selv, da der i mellemtiden kan være sket flere skader på boligen, end da rapporten blev udfærdiget.
Som udgangspunkt er en tilstandsrapport gyldig i seks måneder, mens en elinstallationsrapport er gyldig i et år. Begge rapporter kan dog forlænges for relativt små beløb, i tilfælde af at sælger ikke får solgt boligen i tide.
Hvad får sælger ud af det?
Hvis du sælger din bolig, så er det stort set altid den bedste idé at tegne en ejerskifteforsikring i forbindelse med salget.
Denne forsikring dækker nemlig dele af eventuelle skader i op til 10 år efter overdragelsen af boligen. Selvom tilstandsrapporten ikke viser de skjulte fejl og mangler, så kan disse sagtens blive aktuelle og udgøre problemer for køberen inden for de første 10 år.
For at kunne tegne en ejerskifteforsikring skal du, som sælger, dog typisk have fået udført et huseftersyn – derfor er det en ekstra god idé.
Hvad får køber ud af det?
Hvis du søger efter at købe en bolig, så kan et huseftersyn med tilstandsrapport og elinstallationsrapport fra sælgers side give dig en sikkerhed og tryghed ved købet.
Rapporterne giver dig et klart billede og overblik over eventuelle skader, fejl og mangler i huset. Og det vil typisk være skader, som du ikke selv ville have opdaget ved personlig gennemgang af boligen.
Rapporterne omfatter dog ikke skader i forbindelse med naturlig ælde, slid og byggetekniske problemer.