Energirapport

Både når du sælger og køber en bolig, er en energirapport vigtig. Det er den, der ligger til grund for energimærkningen af boligen. Som sælger er det et krav, at du får den udarbejdet, og at den er synlig ved annoncering af boligen. Som køber giver rapporten dig en ide om, hvor meget du kommer til at bruge på el, vand og varme i boligen.

energirapport

En energirapport er grundlaget for, at din bolig kan få en energimærkning. Mærkningen siger noget om, hvor meget beboeren kommer til at bruge på el, vand og varme. Der bliver derfor for eksempel set på, hvor godt isoleret boligen er.

I rapporten bliver hele boligen gennemgået, og den får en mærkning, der går fra A2020, A2015 og A2010 til G. A2020 er den bedste mærkning, mens G er den dårligste mærkning.

Energimærket skal påføres på annonceringen af en bolig til salg. Derfor er det et krav, at du får lavet sådan en som sælger. Har du ikke lavet forbedringer på boligen, vil din tidligere rapport typisk stadig være gældende, men har du lavet forbedringer, er det vigtigt, at du får lavet en ny. Det gælder ikke mindst fordi, energimærkningen er noget af det, som nye boligkøbere holder særligt meget øje med.

Få 3 tilbud på en energirapport

Hvem udfører en energirapport?

Når du skal have udført en energirapport, skal du kontakte et af de certificerede energimærkningsfirmaer, der findes i landet. Der bliver løbende ført kontrol med firmaerne for at teste, at de lever op til de standarder, som Energistyrelsen kræver.

Hvis et firma gentagne gange begår fejl, får de en påtale af Energistyrelsen. Du kan se alle firmaer, der har fået en påtale på Energistyrelsens hjemmeside. Hvis firmaet begår yderligere fejl, kan de blive frataget deres certificering.

Hvilke boliger bliver der lavet en energirapport på?

Alle boliger på over 60 kvadratmeter skal i dag energimærkes. Derfor er det vigtigt, at der bliver udarbejdet en energirapport på dem. Bor du i andelsbolig eller ejerlejlighed, vil det typisk være andelsforeningen eller ejerforeningen, der skal forsyne dig med en energirapport. Det skyldes, at der skal udarbejdes en rapport for hele bygningen og ikke kun for din bolig.

Er din bolig under 60 kvadratmeter, er ikke et krav, at du får udført en energirapport. Det kan dog være en god ide, at du får en lavet, da det som nævnt er noget, som købere af boliger går meget op i.

Hvilke bygninger skal ikke energimærkes?

Udover boliger under 60 kvadratmeter, findes der også en række andre former for bygninger, der heller ikke skal energimærkes. Det er for eksempel fritidsboliger som kolonihaver og sommerhuse, bygninger til biler som carporte og garager, tilbygninger, udhuse og fritstående bygninger på din grund, der er under 60 kvadratmeter.

Hvis du har en bygning på din grund, som køber har planer om at rive ned, efter han eller hun har overtaget boligen, behøver du som sælger heller ikke at få udarbejdet en energirapport på den.

Derudover er fredede bygninger også undtaget for en energimærkning. Det er bevaringsværdige bygninger dog ikke.

Hvor længe er en energirapport gyldig?

En energirapport er som udgangspunkt gyldig i 10 år. Hvis du ændrer på boligen, så energimærkningen ændrer sig, skal du selvfølgelig have udarbejdet en ny rapport ved salg.

Hvad koster en energirapport?

Prisen på en energirapport afhænger af, hvor stort en bolig du har. Energistyrelsen har fastsat prisen for, hvor meget det må koste. Derfor ligger prisen i 2018 fast på mellem 6023 og 7227 kroner.

  • Er din bolig under 100 kvadratmeter, kommer det til at koste dig 6023 kroner.
  • Er din bolig på mellem 100 og 199 kvadratmeter, koster det dig 6626 kroner.
  • Er din bolig på over 200 kvadratmeter, koster det dig 7227 kroner at få udarbejdet en energirapport.

Det er altid dig som sælger, der skal have udarbejdet rapporten og betale for den, da den er en vigtig del af de informationer, der skal stå i salgsannoncen.

Få 3 tilbud på en energirapport

Sanktioner for ikke at få udarbejdet en energirapport

energirapportHvis du som sælger af en bolig ikke får udarbejdet en energirapport, kan du i værste fald få en bøde af Energistyrelsen. I første omgang vil Energistyrelsen give dig et påbud om, at du skal kontakte en energimærkningskonsulent for at få udarbejdet en rapport. Hvis du ikke reagerer på det, vil du kunne få en bøde.

Det er også tilfældet, hvis du som udlejer ikke har oplyst din lejer om energimærkningen, hvis I som ejerforening eller bofællesskab ikke har fået udarbejdet en energirapport, og hvis energimærkningen ikke har været synlig i en salgsannonce for din bolig.

Hvad kan du som køber bruge energirapporten til?

Som køber er det meget vigtigt, at du holder øje med energirapporten, når du skal købe en bolig. Den er med til at fortælle dig noget om, hvor mange penge du kommer til at bruge på el, vand og varme. Det har stor betydning for, hvor dyrt det kommer til at blive for dig at bo i din nye bolig.

Det er også en af grundene til, at køberne de seneste år har lagt mere og mere vægt på energimærkningen af husene. Mærkningen giver dem en meget god indikation af, hvordan indeklimaet i boligen er, og hvor mange penge de skal bruge på el, vand og varme.

I mange tilfælde bliver en lav energimærkning brugt i forhandlingen om boligen, fordi det typisk er noget, som køberen gerne vil rette op på. Ved at argumentere med at køber jo skal ud at bruge en masse penge på isolering af huset, udskiftning af oliefyr eller lignende, er det muligt at sænke prisen betydeligt.

Spar penge på at følge anbefalingerne i energirapporten

Med i energirapporten er typisk en række anbefalinger til, hvordan du som køber kan forbedre boligen, så den får en bedre energimærkning. Det er en god ide, at du får udført nogle af dem, da de kan være med til at spare dig for virkelig mange penge. Selv hvis du er nødt til at låne penge til at udføre forbedringerne, kan det ofte betale sig for dig, at du får det gjort.

Typiske forbedringer vil være, at du skifter til nogle bedre og mere tætte vinduer, og at du får isoleret huset bedre. Med relativt få midler kan du altså forbedre din boligs energimærkning betydeligt.

Hvis du skal sælge din bolig, kan det også være værd for dig at se på, om der er noget, som du nemt kan gøre for at forbedre energimærkningen. En god energimærkning er som nævnt noget, køberne går op i, og den kan derfor hjælpe dig til at få din bolig solgt hurtigere.