Uncategorized

Boligtip: Spar på energien med jordvarme

energi

Hvis du gerne vil spare penge på energien, kan det betale sig at bruge jordvarme. Med et jordvarmeanlæg kan du opvarme hele din bolig billigt.

Du får nemlig tre gange så meget energi, som du forbruger, når du bruger jordvarme. Jordvarme er en effektiv, miljøvenlig og billig form for opvarmning.

Hvad er et jordvarmeanlæg?

Et jordvarmeanlæg er en varmepumpe, der bruger varmen i jorden til at producere energi. Du får tre gange så meget energi, som du forbruger, hvis du har et jordvarmeanlæg.

Derfor kan det godt betale sig at bruge jordvarme – både for miljøet og for pengepungen. Et jordvarmeanlæg fungerer på den måde, at der ligger en slange med væske i jorden, som bliver opvarmet af solen. Væsken fra slagen bliver pumpet ind i varmepumpen og føres derefter ud i dine radiatorer eller i din gulve, hvis du har gulvvarme.

Hvis du ønsker jordvarme, skal du altså have gravet en slange ned i jorden på din grund. Jo længere en slange, jo mere varme vil du få ud af dit jordvarmeanlæg.

Derudover skal du have jordvarmeanlægget installeret et sted i din bolig. Mange vælger at installere anlægget i et bryggers eller en kælder, hvor der er plads til et varmeanlæg. Når jordvarmeanlægget er installeret, kræver det ingen vedligeholdelse.

Hvorfor er jordvarme godt for miljøet?

Som tidligere nævnt er jordvarme en meget miljøvenlig form for energi, men hvorfor er det egentlig det? Det er det, fordi jordvarmen bliver produceret af den konstante varme, der alligevel ligger i jorden.

Der bruges godt nok en lille smule strøm til at holde jordvarmeanlægget i gang, men du får endnu mere varme igen for den strøm, du bruger. Hvis du bruger 1 kilowatt elektricitet på anlægget, får du omkring 3 kilowatt varme igen.

Du nedsætter desuden boligens CO2-udslip med hele 50-75 procent, hvis du bruger jordvarme. Jordvarme er altså en rigtig god løsning, hvis du ikke blot tænker på pengepungen, men også på miljøet.

Du kan sammenligne jordvarme med solvarme, når du tænker miljø. Det er en naturlig varmekilde som nærmest ikke forurener, sammenlignet med mere konventionelle varmekilder.

Der er selvfølgelig noget vedligholdelse i et jordvarmeanlæg, men ikke mere end der er med solvarme, for at bruge samme eksempel som før. Faktisk er lige før at der er mere vedligholdelsesarbejde med solvarme end med jordvarme, fordi har du f.eks solceller på taget, så skal de jo også holdes rene, for at de fungere optimalt.

Hvordan får jeg jordvarme?

Hvis du gerne vil have jordvarme, skal du kontakte et firma, der installerer jordvarmeanlæg. Det foregår på den måde, at de kommer ud og tager en prøve af din jord. Det har nemlig betydning, hvilken type jord du har, da fugtig jord er bedst til jordvarme.

Med en jordprøve kan firmaet udregne, hvilket jordvarmeanlæg du har brug for. Før du kontakter et firma, der installerer jordvarmeanlæg, kan du med fordel indhente et par tilbud online og finde det billigste.

Hvad skal jeg være opmærksom på i forhold til jordvarme?

Jordvarmeanlæg er særligt nemt at grave ned, hvis du er ved at bygge et nyt hus, men det kan også sagtens lade sig gøre, hvis du allerede har et hus. Hvis du ønsker jordvarme, skal du være opmærksom på, at det kræver god plads.

En tommelfingerregel er, at du skal have et jordareal på 1-3 m2 for hver m2 plads, du har i din bolig. Hvis du ikke har nok plads, kan lodret jordvarme være en mulighed. Når du skal have almindelig jordvarme, skal du være opmærksom på, at slangerne skal ligge i græsplanen, og at du ikke må plante træer eller andet ovenpå slangerne, da det vil skygge for solen.

Sidst, men ikke mindst, skal du være opmærksom på, at din bolig skal være velisoleret, for at det giver mening at installere et jordvarmeanlæg.

Hvad koster et jordvarmeanlæg?

Et jordvarmeanlæg koster typisk et sted mellem 100.000 og 120.000 kroner at få installeret. Prisen kommer an på, hvor stort dit hus er, hvilken type jord du har, hvor stor din grund er og hvor meget varme, du har brug for.

Du kan dog forholdsvist hurtigt tjene pengene ind igen. Det tager ofte omkring 10 år, før et jordvarmeanlæg er tjent ind, så det kan godt betale sig at investere i et. Du kan spare mere end halvdelen på din varmeregning, hvis du har et jordvarmeanlæg, så det er noget, der kan mærkes på økonomien.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvad det vil koste dig at få jordvarme, kan du indhente tilbud online. Der findes flere forskellige sider, der giver dig tilbud på jordvarmeanlæg.

Skriv en kommentar